Гліб Репіч, постійний науковий експерт телеканалу «1+1» і викладач хімії в «Атмосферній школі», розповів, як вижити під час ядерного удару. Свій корисний ролик він розмістив у соцмережі «ТікТок».

Він зазначив, що міжконтинентальні ядерні ракети, які несуть стратегічну зброю, направлені на країни НАТО. Українцям же варто боятися тактичної ядерної зброї, яка має набагато меншу потужність. Шансів вижити в такому випадку набагато більше.

Він назвав 4 пункти, які треба виконати, щоб вижити під час ядерного удару.

По-перше, треба бути готовим до цього: мати запас їжі, бутильованої води на кілька днів, аптечку, ліхтарик, радіо і запас батарейок до них.

По-друге, не треба нехтувати сигналом повітряної тривоги. Адже ядерний заряд нестимуть крилаті ракети чи Іскандери, тому буде час, щоб сховатися.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

«А хто не сховався – того підсмажать», - попередив Репіч.

Найкраще ховатися в метро чи бомбосховищі, але навіть підвал будинку здатний захистити від світлового впливу, проникаючої радіації та ударної хвилі.

Радіація

По-третє, треба прийняти препарат йоду. Після вибуху, коли мине ударна хвиля, через 10-15 хвилин почнуться радіоактивні опади. І рівень радіації на місцевості почне стрімко зростати, смертельну дозу можна «впіймати» менше, ніж за годину.

«Якщо не пощастить із вітром, радіоактивне зараження можна отримати за десятки і сотні кілометрів від епіцентру вибуху», - попереджає експерт.

Однак за перші 24 години рівень радіації зменшується на 80%. Чим довше ви в укритті, тим меншу дозу радіації отримаєте.

По-четверте, залишайтеся на зв’язку. Але ні мобільний зв'язок, ні інтернет не працюватимуть. Тому повідомлення ДСНС про евакуацію треба слухати по радіо.

Нагадаємо, українці впізнали дружину окупанта, яка дозволила йому ґвалтувати українських жінок: "переїхала до Криму в 2018"

Раніше Знай писав, володимир путін взявся за "Жуковський підхід" у війні з Україною: техніку берегти, а солдатів - не шкодувати.

Також Знай повідомляв, що "смердюча купа російського металобрухту": ССО України показали, як вони працюють в Донецькій області