Україна з 24 лютого 2022 року переживає масштабну мобілізацію, у зв'язку з повномасштабною війною, розпочатою росіянами.

Багато хто пам'ятає, що добровольці та призовники одразу могли отримати серйозну допомогу від волонтерських організацій та простих українців — щодо спорядження, зброї тощо.

ЗСУ. Фото Генштаб

Військовий стан триватиме до 18 серпня 2023 року, тому до цієї дати і, швидше за все, після цього чоловікам (від 18 до 60 років) можуть видавати повістки.

Роман Горбач, начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, пояснив, що мобілізовані громадяни без досвіду військової служби проходять навчання залежно від їхньої військової спеціальності, тоді як офіцери запасу, які пройшли військову кафедру, перепідготовлюються для офіцерської служби.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Юристи, зокрема Василь Кісіль, поділилися даними про підготовку мобілізованих осіб перед їх відправкою на фронт, про видане їм спорядження та про дії, які потрібно зробити, якщо мобілізований вирушає на фронт без належної підготовки або без необхідного обладнання.

ЗСУ. Фото Генштаба

Мобілізовані особи, у яких відсутній будь-який досвід військової служби, повинні проходити військову підготовку у навчальних центрах, у територіальних військових частинах або на полігонах.

Закон каже, що максимальна тривалість "тренування" становить лише 3 місяці. А ось щодо мінімального періоду нічого не говориться. Через це у суспільстві потім і виникають питання, чому люди, які не вміють поводитися зі зброєю, буквально відразу ж після вручення повістки опиняються на фронті.

Ганна Маляр – заступник міністра оборони – заявила, що у воєнний час період підготовки може бути скорочений до 7-15 днів. Хоча Роман Горбач зазначає, що тренувальний термін має становити щонайменше місяць.

Нагадаємо, ігнорувати не можна прийти: як в Україні з 1 червня зміниться загальна мобілізація

Як повідомляв "Знай.uа", кого точно не мобілізують на службу: повний список тих, кому не світить бути у ЗСУ

Знай.ua писав, "існують тільки 2 способи": юрист розповів українцям коли вручення повістки цілком законно