Після підриву росіянами Каховської ГЕС увесь світ пильно стежить за Запорізькою АЕС.

По-перше, через те, що вода з водосховища охолоджувала раектор станції, а по-друге, тому що росіяни вкотре підтвердили, що вони терористи і від них очікується чого завгодно.

І якщо на якийсь час розмови про ЗАЕС наче вщухли, то зараз відновилися з новою силою. Це сталося, бо окупанти пошкодили протирадіаційний бар'єр на Запорізькій АЕС.

ЗАЕС. Фото: Youtube

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Держатомрегулювання Олег Коріков.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Так, за його словами, внаслідок дій окупантів на станції було пошкоджено один із бар'єрів, які захищали довкілля та людей від поширення радіації.

"На атомній електростанції збудовано комплекс заходів на ядерній установці, щоб крім виробництва пари забезпечити захист населення, навколишнього середовища від неприпустимого впливу радіації, що шкодить здоров'ю та навколишньому середовищу. На шляхах потенційного поширення радіації вибудовуються бар'єри. Що сталося з точки зору безпеки на енергоблоці № 4? Порушено цілісність одного з бар'єрів на шляху поширення радіації в навколишнє середовище. Перший контур – вода, що омиває ядерне паливо. Вона з'явилася у другому контурі, який має йти на виробництво електрики в турбогенераторі", – пояснив він.

ЗАЕС. Фото: Youtube

Слід зазначити, що це сталося на енергоблоці №4, який загарбники перевели у стан "гарячої зупинки", порушуючи умови ліцензії станції. Цей крок став черговою ланкою в ланцюзі "безвідповідальних та непередбачуваних дій окупантів".

Нагадаємо про підрив Запорізької АЕС: Ірина Верещук розповіла, чи готова Україна до евакуації та порятунку.

Раніше ми повідомляли, що українці за кілька годин дізнаються про підрив ЗАЕС: "Енергоатом" розповів про небезпеку.