Військові експерти переконані, що проведення тотальної мобілізації в Україні може бути небезпечним та дорого обійдеться. Однак її можуть оголосити, якщо ситуація буде критичною для держави.

Такої думки, зокрема, дотримується полковник ЗСУ у запасі Роман Світан, пише "Фокус". Він вважає, що Україні потрібно плавно переходити від мобілізації до контрактної армії, оскільки масштабний призов громадян був необхідний, коли доводилося захищати величезну територію від окупантів.

ЗСУ. Фото Генштаба

"Щоб закрити територію СРСР, потрібно було все населення, не тільки чоловіче, тому запустили систему тотального призову. Але нам це не потрібно. Такий підхід — минуле тисячоліття. Зараз воюють не масовістю, а технологіями.

Нам передають дуже дорогу техніку — літаки коштують до 100 млн доларів, ракета проста — понад мільйон доларів. А ми набираємо людей через мобілізацію для обслуговування техніки, яка коштує десятки мільйонів доларів, це неправильний підхід. Таку техніку мають обслуговувати професіонали", - заявив Світан.

Популярні новини зараз

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Воїни ЗСУ. Фото: "ТРО Медіа"

В Україні окремі бригади вже набирають бійців за контрактом, зазначив полковник, але щоб їх побільшало, потрібно задіяти фінанси, які мотивуватимуть професіоналів, а також змінити законодавство, оскільки бюрократія все ще існує.

"Потрібно зібрати фінанси і направити їх на мотивацію бійців. Але владі хочеться подешевше вирішити питання — у цьому проблема. Хоча, зрештою, виходить дорожче, бо непрофесійні танкісти топлять танки, які коштують 10 млн доларів", - резюмував військовий.

Нагадаємо, Володимир Путін планує провокацію на АЕС, але не Запорізькій: у ГУР поділилися деталями

Раніше ми писали про те, що окупанти можуть готувати масований ракетний обстріл: коли чекати на удар

Як повідомляв Знай.ua, у ВСУ не виключають наступу на Київ: "Ворог може зробити це"