7 березня свіжий звіт від литовських спецслужб викрив плани, доповівши, що завдяки високим цінам на нафту, вигадливому обходу санкцій та державним інвестиціям, Росія має змогу продовжувати своє криваве вторгення в Україну ще як мінімум пару років.

Це стало ясно як білий день, коли у 2023 році Росія, не покладаючи рук, реформувала і наростила власне виробництво, зазираючи при цьому на розширення своїх військових сил вздовж кордону з НАТО. Особливо це торкнулося Фінляндії, що недавно приєдналася до альянсу, що лише додало олії у вогонь.

"Москва не спить, аналізує та робить висновки, відточуючи свої бойові навички," - додають у звіті литовські агенції, розкриваючи картки. Ця доповідь є плодом спільної роботи двох ключових органів: Департаменту державної безпеки та Служби військової розвідки і безпеки, що діють під егідою Міністерства національної оборони.

Обстріл Києва російськими окупантами, скріншот: YouTube

Російський міністр оборони нещодавно розповів, що країна наростила сили на півночі та заході у відповідь на збільшення присутності НАТО біля своїх дверей, ніби готуючись до небажаних гостей.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

Литва, яка має спільний кордон як з Росією, так і з її посіпакою Білоруссю, давно вийшла з-під московської опіки та тепер є гордим членом НАТО та Євросоюзу. За словами агенцій, Росія не сидить, склавши руки, і активно шукає шляхи обходу санкцій, введених проти її оборонної промисловості після вторгнення в Україну.

Що ж до міжнародних партнерів, то Росія має лише відкриту підтримку в особі Ірану та Північної Кореї, але Китай вийшов на передній план як головний постачальник мікрочіпів, а юань заступив на сцену як головна валюта для міжнародних розрахунків Росії.

Окупанти. Фото: скрін youtube

З того часу, як Росія розмістила військові боєголовки в Білорусі у 2023 році, вона не спиняється на досягнутому, а будує інфраструктуру для їх використання.

А щодо розвідки, то Росія та Білорусь не гають часу дарма, збільшуючи спроби завербувати литовців, що перетинають кордон. Литва ж у 2023 році викрила декількох своїх громадян, які підозрюються у передачі даних білоруській розвідці за винагороду.

Китай, у свою чергу, підкрутив гайки своїх шпигунських зусиль у Литві у 2023 році, особливо після того, як Литва дала зелене світло Тайваню відкрити своє представництво на її землі у 2021 році. Згідно з доповіддю, кіберзловмисники, що мають зв'язок з Китаєм, неодноразово випробовували литовські держустанови на вразливості, маючи на меті проникнення в їхні мережі та витягування даних.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Україна готувалася до ядерного удару. Українські військові вже стикалися з необхідністю готуватися до можливої ядерної атаки з боку Російської Федерації.