Молодий британець, Гаррі Грегг, став героєм незвичайної та трагічної історії після того, як вирішив вирушити в Україну після призову колишнього прем'єр-міністра Ліз Трасс. Тоді вона заявила, що ті, хто візьмуть участь у захисті України, приєднаються до "битви за демократію".

Греггу було всього 23 роки і не мав формальної військової підготовки, включаючи період 6-річної служби в армійських кадетах. Однак після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну він вирішив відповісти на цей виклик.

Британський військовий / фото: The Telegraph

2022 року він вирушив в Україну і зіткнувся з реальними бойовими діями, де став свідком жахів війни та загибелі товаришів зі зброї.

Його мати розповідає, як це було:

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Показати ще

"Гаррі відчував, що він потрібен і що він може їм допомогти. Він зв'язався з посольством (України) і дізнався, що йому потрібно зробити. За кілька днів він забронював собі квиток і полетів."

Він пояснив причину своєї поїздки лише однією фразою: "Мамо, ми їм потрібні".

Трофейна техніка ЗСУ. Фото: скриншот Youtube

На українському фронті він отримав поранення, але не серйозні. Проте він поховав свого друга, якому вистрілили просто в голову, і Гаррі довелося класти його тіло в мішок для трупів.

Повернувшись додому, Грегг зіткнувся з посттравматичним стресовим розладом, і його сім'я не змогла забезпечити необхідну підтримку.

14 грудня, коли Гаррі мав відзначити свій 25-й день народження, його сім'я виявила, що не може зв'язатися з ним. Цей день, який мав бути сповнений радості та веселощів, обернувся гіркою звісткою для сім'ї хлопця.

Війна. Фото: Макс Левин

Наступного дня, після марних спроб зв'язатися з ним, тіло Гаррі знайшли повішеним у будинку в Тетфорді.

Окружний слідчий підтвердив, що Гаррі наклав на себе руки, але його справжні наміри залишилися загадкою. Ця трагедія пройшла через серця сім'ї, і особливо через очі матері, яка, віддаючи шану своєму синові, описує його як особистість, яка "заповнювала всю кімнату", і коханого багатьма.

Раніше Знай.ua стало відомо, " Посміхаємось і говоримо "війна": нова обкладинка журналу Vogue посварила українців

Вам буде цікаво дізнатися, мобілізований відверто розповів про навчання: підмітають фантики та носять дрова