Українські ВПС вдаються до креативних рішень, щоб протистояти російській авіації, яка застосовує потужні плануючі бомби КАБ.

За повідомленнями американського видання Forbes, винищувачі МіГ-29 та Су-27 перетворюються на високоточні бомбардувальники завдяки озброєнню американськими бомбами малого діаметра (SDB), встановленими на імпровізованих пілонах.

МіГ-29, скріншот: Youtube

Це важлива подія, адже невеликі українські ВПС, які налічують близько сотні колишніх радянських літаків, намагаються протистояти масованому бомбардуванню значно більшої російської авіації, що складається з сотні Су-30, Су-34 і Су-35, озброєних потужними бомбами, що планують, КАБ.

Фінський аналітик Йоні Аскола назвав це "фантастичною новиною", проте зазначив, що погана новина полягає в тому, що Україна, ймовірно, не може придбати достатню кількість SDB чи інших боєприпасів для тривалого продовження таких місій.

Популярні новини зараз

Воювати підуть не всі — в Раді розповіли, скільки всього українців планують забрати

В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою

Показати ще

Раніше ніхто, крім Пентагону та українських ВПС, не знав, що Україна має 130-кілограмові SDB, які працюють на відстані 110 км під супутниковим наведенням на висувних крилах. Це стало відомо лише після появи фотографій МіГ-29 із шістьма мініатюрними бомбами під крилами.

Винищувачі МіГ-29, фото з вільних джерел

SDB має перевагу в меншому розмірі та більшій дальності, ніж JDAM-ER та AASM, які досягають приблизно 65 км за кращих умов. Один МіГ або Су, озброєний SDB, може вразити шість цілей за один виліт з великої відстані, зменшуючи ризик російської протиповітряної оборони.

Не менш важливо, що SDB коштує всього $40 000 за бомбу, що приблизно в п'ять разів дешевше за AASM. Оскільки політика США передбачає заміну будь-яких боєприпасів, переданих Україні, із власних запасів, а бюджети не безмежні, низька вартість SDB має перетворитися на великі партії бомб для України.

Нагадаємо, "Путін нас дуже боїться": Зеленський пояснив, чого чекати від війни

Як повідомляв "Знай.ua", обдурила батьків і пішла на війну: 27-річна українка вже 10 років бореться з оккупантами

Знай.uа писав, українцям підказали, коли відкриється "другий фронт" у Чечні: не вистачає головного